Man behöver visum till Indien, vilket ska anskaffas före avresan genom:
CKGS www.in.ckgs.se (öppet 9- 17.00), David Bagares gata 26B, 11138 Stockholm, Telefon: 08-440 14 60
Passet ska vara giltigt i minst sex månader efter hemkomsten från Indien.
eller
Ansök online – “e-TOURIST VISA – eTV för max 60 dagars vistelse.
https://indianvisaonline.gov.in/visa/index.html
Den Indiska valutan heter rupie. Det enklaste är att ta med sig bankkort för uttag. Har du valutor liggande hemma (US dollar, Euro, Pund osv.), kan du ha med det som reserv. Dessa går att växla till indiska rupies på platsen. Köp inte rupies från Sverige, det är oftast en usel växlingskurs. Det är tillåtet att ha med sig obegränsad utländsk valuta in till landet, dock måste deklareras vid ankomst hos tullen om beloppet överstiger motsvarande 5000 EUR.
Det finns inga krav på vaccinationer, men vi rekommenderar ett fullgott grundskydd: stelkramp, difteri, kikhosta och polio. Skydd mot dessa finns samlade i en kombinationsspruta som heter Boostrix Polio. Kontakta din lokala vaccinationsmottagning för andra vaccinationer. Du kan behöva skydd mot tillexempel Hepatit A/gulsot och Hepatit B som finns i ett kombinerat vaccin, Twinrix (rekommenderas). Vaccination mot tyfoidfeber, meningit, gula febern och malaria är också några som kan vara bra att ha beroende på årstid, sätt att resa samt resmål. Rådgör med din läkare eller vaccinationscentral om lämpliga vaccinationer och mediciner i god tid före avresan.
Allmänt tips: packa inte för mycket. Glömmer du att ta med någonting eller om du tvekar att ta med något så går det nästan garanterat att köpa på plats i Indien, oftast till ett långt bättre priser än hemma. Under dagen rekommenderas lätta och bekväma bomullskläder. En varm tröja eller en lätt jacka kan kännas skönt morgon och kväll.
Indien är 4 timmar och 30 minuter före svensk tid. När klockan är 12.00 i New Delhi är den följaktligen 7.30 i Sverige. Man märker inte särskilt mycket skillnad på dagarnas längd, solen är uppe cirka 12 timmar sommar som vinter. Däremot kan det skilja med några timmar när solen går upp och ner beroende på var man befinner sig i landet. Observera att under sommartiden blir tidsskillnaden 3 timmar och 30 minuter.
Mat serveras ombord flyget, förboka ifall specialkost önskas. Fyll noggrant i landningskortet som delas ut ombord och ska visas upp vid passkontrollen i Indien. Se till att ha adressen till ert boende samt passet nära till hands då det finns uppgifter där som ska fyllas i. Vid ankomsten blir det först pass- och visumkontroll och därefter vidare till bagageutlämningen. När bagaget erhållits går man genom tullen till ankomstområdet där man, ifall förbokat, möter representanten och ordnar med transporten till hotell.
Temperaturen i Indien varierar självklart beroende på vart i landet du befinner dig men i bästa årstider ligger den på samma nivå som en perfekt svensk sommar. Varmt på dagen och svalare morgon och kväll. Lätta och bekväma bomullskläder och en varm tröja eller en lätt jacka blir händiga. Ta med ett par bekväma och ingångna skor för promenader. Vid besök på vissa monument ska kvinnorna täcka axlarna och både män och kvinnor ska täcka benen.
Leta inte efter ditt namn på tågbiljetten. Ditt namn finns på listan som är klistrad utanför vagn på tåget du bokat. Sängkläder delas ut på tåget när du reser i 1/2/3AC, men ha ditt ID-kort tillgängligt. Måltider ingår på Rajdhani och Shatabdi tågen. På andra tåg köps mat och dryck själv. På stationerna kan du anlita bärare för att hjälpa dig med dina väskor för en liten kostnad som kan vara bra att komma överens om innan. Ha med dig lite juice, mineralvatten och snacks för att inte bli hungrig på tåget och fyll din plånbok med växel. Det kan bli svårt att få växel tillbaks om du betalar med högre valörer. Ska du resa med nattåg så är det bra att ta med hänglås (används till att låsa bagaget vid kedjorna under britsen). Värdeföremål bör alltid hållas i tryggt förvar.
Har du bilresor mellan städer och för flera dagar så är föraren normalt till din hjälp under hela dagen. Han kommer att finnas tillgänglig från tidigt på morgonen till sent på kvällen, när det önskas och behövs. Ge honom ledig tid till att äta och ta rast. Han försäkrar att du kommer till din destination i tid. Skriv ner förarens telefonnummer och bilnumret för att kunna hitta honom lätt. Diskutera med honom om tider och detaljer för din avgång eller citytur för nästa dag. Utvilad och mätt kommer han att komma tillbaka till dig dagen efter med ett leende på läpparna för att stå till tjänst. Medelhastigheten på vägarna i Indien är 40-50km/h för bussar och 50-60km/h för bilar. Aktuell tid anpassas efter väg- och trafikförhållanden.
Allmänt taget kan man resa tryggt i Indien. Våldsbrott, våldtäkter och gaturån är, trots de senaste årens medierapportering, mycket sällsynta. Enligt statistik är Indien tryggare än flesta västländer. Men håll uppsikt på dina grejer speciellt på tågstationer och platser med stora folkmängder. Det är hög risk för små lurendrejerier på turistorter såsom Jaipur, Agra (Taj Mahal) och New Delhi. Typisk blåsning är att bli medlockad till en juvelerare eller annan hantverkare och luras köpa “äkta” stenar med löfte om att de kan säljas hemma i Europa för tio gånger så mycket.
Det förekommer att man blir drabbad av magsjuka på resan i Indien. Ofta stannar det dock vid turistdiarré som går över utan behandling på ett par dagar. För att minska risken för dålig mage bör du undvika att dricka kranvattnet och inte äta sallader och annan kallskuren mat. Däremot blir du inte lättare magsjuk av kött än av vegetarisk mat – det viktigaste är att maten är ordentligt kokt eller genomstekt – vilken den nästan alltid är i Indien. För att få bukt med turistdiarré kan du ta hjälp av de indiska apoteken, som har effektiva mediciner mot magsjuka. Skavsår och andra småsår blir lättare infekterade i tropiska klimat – packa med sårvårdsprylar i form av kompresser, hudtejp och alsolsprit och/eller klorhexidin. Har du oturen att bli allvarligt sjuk i Indien finns läkarvård av världsklass. Primärvården är i bedrövligt skick i vissa delar av landsbygden, men i storstäderna finns mycket bra sjukhus. Sverige har dock inget sjukvårdsavtal med Indien, vilket innebär att du bör ha en reseförsäkring. Blir du allvarligt sjuk, ring det servicenummer som du fått av försäkringsbolaget – ett nummer som går till en central med skandinavisktalande sjukvårdspersonal – och be om råd om vilket sjukhus du ska vända dig till.
Bärare på järnvägsstationer har fasta priser per väska och förväntar sig även dricks. Kolla att taximätaren nollställs innan påbörjande av resa. På vissa ställen erhåller man ett fast pris från början. Bakshish är benämningen på en mindre “penninggåva” som ges för att “smörja maskineriet”. Observera att det är helt upp till var och en om man vill ge (och om man är mycket nöjd med servicen).
Det är viktigt att tänka på vad man får och inte får fotografera, så fråga gärna innan. På många gallerier, museum, teatrar och tempel är det inte tillåtet. Arkeologiska fynd och gamla monument får man inte föreviga med hjälp av blixt eller stativ. På vissa turistattraktioner får man lösa ut en särskild videokamera/kamerabiljett för att kunna filma eller fota. Man bör vara hänsynsfull. Vissa förväntar sig dricks om du tar en bild på dem, så fråga innan. Av militära skäl får man inte fotografera broar, järnvägsstationer, flygplatser eller i stamområden.
Bra nätverk finns även i de minsta byarna. Det finns gott om små privatägda telefonbyråer, märkta med en ISD/STD-skylt (International Subscribers Dialling). Man slår numret själv och samtalet kopplas direkt. Det blir dyrt att ringa med svensk mobil i Indien – skaffa istället indiskt SIM-kort (t.ex. genom Indcen Resor).
Indien skiljer sig en hel del från västerländska normer och värderingar. Det som vi i Sverige inte reflekterar över kan verka gravt kränkande och stötande för invånarna i Indien. Till exempel bör man helst inte kyssas offentligt. Undvik även att rikta dina fotsulor mot någon annan. Utanför Goa och Kerala bör kvinnor inte klä sig tajt och urringat. Man bör även, av respekt, undvika att visa armar och ben och annan naken hud så gott det går.
Indien har samma elspänning (220 volt) som Sverige. Utöver de vanliga kontakterna
finns även de med tre runda piggar. Med hjälp av mellanstycken kan elapparaten kopplas i sådant eluttag. Vi rekommenderar att ta med en universaladapter vilken ger flera valmöjligheter. Elavbrott förekommer ofta, dock har bra hotell oftast generatorer för att avhjälpa elavbrottet. Observera att den ojämna elspänningen kan skada elapparater.
Vi är specialister på resor till Indien. Sedan 1990 har vi hjälpt resenärer med allt mellan enstaka tjänster till komplett researrangemang. Vi bokar även tågbiljetter i Indien och tillhandahåller indisk simkort.
08-562 650 00
Olof Palmes gata 12, Stockholm
(Tunnelbana: Hötorget – utgång Olof Palmes gata)
Måndag – Fredag 09.30 – 17.30
Välj bland våra färdiga reseförslag eller så kan vi skräddarsy resan till Indien enligt dina önskemål.
Klicka på knappen nedan för att erhålla offert – kostnadsfritt.